ΚΕΛΛΑΡΙ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
PET NAT ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ ΧΩΡΙΣ ΘΕΙΩΔΗ (Limited Production)
Η μέθοδος Petillant-Naturel ή Methode Ancestrale είναι η παλαιότερη μεθόδος για την παραγωγή αφρώδους οίνου και προέρχεται από τη Γαλλία. Τα κρασιά που παράγονται με τη μέθοδο αυτή ονομάζονται Petillant Naturel ή “Pet-Νat”. Το κρασί που προκύπτει είναι συνήθως θολό και αφιλτράριστο και εμφιαλώνεται με πώμα “crown”.
Ποικιλιακή σύνθεση: Σαββατιανό 100%
Κατηγορία: Ξηρός Αφρώδης Λευκός Οίνος
Προέλευση Αμπελώνων: Παιανία Αττικής
Ηλικία φυτών (μέσος όρος): 30 έτη
Στρεμματικές αποδόσεις: 600 Κg/στρ (6tn/ha)
Hμερομηνίες τρύγου: Πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου
Οινοποίηση: Τα σταφύλια μεταφέρονται στο οινοποιείο σε τελάρα των 20 Kg. Ακολουθεί αποραγισμός με προζυμωτική εκχύλιση στους 10°C για 8 ώρες, ελαφρά πίεση, στατική απολάσπωση και ζύμωση στους 16°C σε ψυχόμενες ανοξείδωτες δεξαμενές. Το κρασί εμφιαλώνεται πριν ολοκληρωθεί η κυρίως ζύμωση, χωρίς την προσθήκη δευτερογενών ζυμών ή σακχάρων. Η ολοκλήρωση της ζύμωσης δημιουργεί CO2 στη φιάλη, συνεπώς φυσικές φυσαλίδες. Η διαδικασία αφαίρεσης του ιζήματος (disgorging) γίνεται χειρονακτικά. Η παρουσία μικρής ποσότητας ιζήματος είναι φυσιολογική. Δεν περιέχει θειώδη.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Ελαφρώς θολό στην όψη και χρυσή απόχρωση με πρασινωπές ανταύγειες. Πικάντικο με δροσιστική οξύτητα και ντελικάτες φυσαλίδες.
Αρμονία γεύσεων: Απολαύστε το μόνο του ως απεριτίφ ή συνοδεύστε το με ένα μεγάλο εύρος εδεσμάτων, από ριζότο με τρούφα μέχρι όστρακα με φρέσκο λεμόνι. Σερβίρεται στους 8-10°C.
Αλκοολικός τίτλος: 13.8%